Skip to main content

2020 yılında şirketleşen Novart’ın geçmişi daha eskiye dayanıyor.Üç kurucu ortağın Pars Roket Kulübü’nde tanışmasıyla başlayan hikayelerinde birçok başarıya imza atmışlar. Kurucu ortaklardan Ege Türkyılmaz Cube Incubation’a verdiği röportajda şu şekilde aktarıyor: “ 2016-2017-2018 yıllarında Amerika’da gerçekleşen farklı kategorilerde roket mühendisliği yarışmalarına katıldık.Burada aldığımız güzel geri dönüşler sayesinde okulu bitirdikten sonra bu işin üzerine yoğunlaşmayı ve bunu kendi bildiğimiz şekilde yapmayı istediğimiz için kendi şirketimizi kurmaya karar verdik.

Asıl olarak şirketimizi roket itki sistemleri tasarlamak üzerine kurduk ve ana çalışma alanımız da hibrit yakıtlı roket motorları. Bu bağlamda roket motorlarını yaparken diğer şirketlerden farklı olarak. Roket motorlarını kendimiz için değil büyüyen uzay endüstrisinde çok fazla roket fırlatma sistemi tasarlayan şirketlerin itki sistem ihtiyacını karşılamak istedik. Bu noktada da itki sistemi, uçuş dinamikleri ve aerodinamik alanında ayrı ayrı uzmanlaşarak kullanıcının isteğine göre en uygun olan roket motorunu tasarlayıp onun sistemine göre ilerlemeyi uygun bulduk.

TÜBİTAK 1512 desteğini alarak yerli roket tasarım ve simülasyonu yazmaya başladık. Bunu yaparken Türkiye’deki ve kullanıcısı olduğumuz globaldeki benzer muadil programların bazı eksik yönleri düzeltmeyi amaçladık. Planladıklarımızı bir referansa yatırarak gelecekte bizim için güzel bir kaynak olabileceğini düşündük. Ayrıca kendi kullanımımıza uygun olması için en ileri programı geliştirmeye çalıştık. Bunun sonucunda ortaya çıkan programda şu an için muadilleriyle kıyasladığımızda daha yüksek bir doğrulukta bir roketin baştan aşağı tasarım ve simülasyonu yapıp bunun uçuşla ilgili olarak dünya üzerindeki konumunu, ilerleyeceği noktaları ve iniş yerlerini hesaplatabiliyoruz.

Ayrıca amatör roketçileri unutmadık. Programın geliştiricisi olduğumuz için roket yapmayı bilmeyebileceklerini düşünerek: amatör roketçilerin kullanabileceği şekilde tasarladık. Onların ihtiyaç duyabilecekleri hazır materyallerin, öğretici içeriklerin içine eklenmesi ve yaptığımız projede kullanılabilecek her şeyin detaylı anlatımını da sunmuş olduk. Bu sayede başlangıç seviyesinden profesyonel seviyelere kadar çok fazla kişinin kullanabileceği, kullanırken de öğrenebileceği bir program yaparak bu roket kültürünü genişçe yaymaya çalıştık.

Bununla birlikte bu programı geliştirirken katı yakıtlı roket motorlarını da daha çok kullanıldıkları için programa ekledik ve kullanıcının kendi roket motorunu tasarlayabileceği bir eklenti daha sunduk. Yaptığımız doğrulama çalışmalarını daha uygun bir temele oturtmak için kendi sınırlarımızı kullanmak istedik ve bu noktada kendimiz birkaç adet küçük katı yakıtlı roket motoru geliştirdik ve bunların testlerini yaparak kendi yazılımımızda doğrulamalarını tamamladık. Aynı şekilde uçuş doğrulamarını kullanmak için de daha önceden bizim referanslı olarak bildiğimiz, doruluğundan emin olduğumuz uçuş datalarını da kendi programımızda kıyasladık ve gayet güzel sonuçlar aldık. Son raporumuzu birkaç gün önce yolladık ve bir yılın sonunda bu projeyi şu an için kapatmış bulunmaktayız.

TÜBİTAK 1512 desteği ve KOSGEB İleri Girişimcilik desteği ile güzel bir alt yapı kurduk. Bu destekler sayesinde birçok ihtiyacımızı da kendimiz karşılamaya başladık. Kimyasal işlerimizi yapmak için bir roket itki laboratuvarının minimum gereksinimlerini karşıladık ve katı yakıtlı roket motorumuzu geliştirirken de bu sistemleri kullandık. Şu an için asıl amacımız olan hibrit yakıtlı roket motorları daha maliyetli ve daha alt yapı gerektiren bir sistem olduğu için ilk etapta ona yoğunlaşamasak da şu an birinci yılımınızın sonunda ciddi bir şekilde hibrit yakıtlı roket motorumuzun çalışmalarına gömülmüş durumdayız. Ayrıca KOSGEB’den AR-Ge inovasyon desteği ve daha önce aldığımız iki desteğimizle beraber projelerimizi sürdüyoruz.Hibrit yakıtlı roket motorumuz KOSGEB desteğini kapsamında çalışmalarına devam ediyor.

Şu an aktif olarak ülkemizdeki savunma sanayi büyükleriyle bazı iş birliklerimiz oldu.Örneğin Teknofest kapsamında Roketsan ve Türksat ile bir iş birliğimiz olmuştu. Yine aynı şekilde şu an TÜBİTAK Sage ile bir iş birliği içerisindeyiz. Teknofest Roket Yarışması’nının da Türkiye’de olması için çok fazla çaba sarf etmiştik ve destek oluyorduk. Şirketleşmemizle birlikte bu desteklerimizi devam ettirdik ve Tenofest Roket Yarışması’nda da aktif olarak yer alıyoruz. Yani kendi başladığımız yeri unutmayıp diğer insanlarında bu işi yapmak istemelerine karşı onları cesaretlendirici yaklaşımlarda bulunmaya çalışıyoruz.

Şirketimizin nihai amacı ilerleyen zamanda roket motoru, itki sistemleri, özellikle sivil itki sistemleri alanında dünyada uzay sektöründe söz sahibi olan bir firma olmak ve uzay yarışında oyunu şekillendirebilecek güçte farklılıklar yaratmak. Türkiye Uzay Ajansı ile şu an aktif birliğimiz yok ancak karşılıklı olarak neler yapılabileceğiüzerine toplantılarımız sürüyor. Böyle bir etkileşimde bulunmak bizi çok mutlu ediyor.

Şu an Teknopark İstanbulCube Incubationda bünyesinde bulunuyoruz. Burayı henüz öğrenciyken fark edip bir proje sunarak Cube Incubation’un bir parçası olmuştuk. 6 ay burada bir ön kuluçka döneminden geçtik. Daha sonra 1512 desteği ile şirketimizi de Teknopark İstanbul’da kurduk

Cube Incubation’da olmak bize gerçekten büyük fayda sağladı. Bunların en önemlisi buradaki kuluçka merkezinin bize sağladığı imkanlardı. Özellikle insanlarla tanıştırması, hakkımızda haberler yapması, röportajlar düzenlemesi çok güzeldi. Genellikle bizim gibi yüksek teknolojiye çok fazla odaklanmış insanların pazarlama kısmını birazcık kaçırıyor ve Cube Incubation bu konuda bize çok güzel bir yardım sağladı.

Aynı şekilde de Teknopark İstanbul gerçekten büyük bir tesis ve Cube Incubation’da bu tesisin olanaklarını sunmak için bize gerçekten çok fazla yardımcı oldu. Yani en baştan bizim roket yakıtı geliştirebileceğimiz bir laboratuvarı normal şartlar altında kumamız zordu fakat kuluçkadaki laboratuvarları, malzemelerini kullandık. Kendi özel malzemelerimizi tasarlayıp, aldığımız zamanda depolaması konusu önemliydi ve bu konuda da destek oldular. Testlerimiz ve doğrulama faaliyetlerimiz için alana ihtiyacımız vardı ve yine büyük geniş bir alanda imkan sağladılar. Gerçekten Teknopark İstanbul, “biz roket yapıyoruz” dediğimiz zaman asıl karşımıza çıkabilecek hem güvenlik hem ekipman gibi problemlerin üstesinden gelmemize olanak sağladı. Bundan sonraki çalışmalarımız da şu an için Teknopark İstanbul bünyesinde devam ettirmeyi hedefliyoruz. Cube Incubation ve Teknopark İstanbul’a sunduğu imkanlar için teşekkürler

Leave a Reply